Peuterpret

Een leuke gymles voor ouder en kind waar alle vormen van bewegen in voorkomen. Een les waarbij je als ouder samen met je kind plezier gaat beleven in bewegen.

Waarom?

Voor elk kind is bewegen belangrijk. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

 Voor wie?

Peuters van 1 ½ jaar tot 4 jaar onder begeleiding van een volwassene. Uiteraard mag dit ook door bijvoorbeeld oma of opa worden gedaan.

Wat doen we?

Een combinatie van klimmen, klauteren, zwaaien, hangen, rollen, duikelen, balanceren enzovoorts.  Zo verbetert de motoriek, de kinderen leren samen iets doen, naar anderen kijken maar ook zelf iets uit te voeren. Elk kind op zijn of haar eigen manier en op het eigen tempo en niveau.

Wat kost het en hoe aanmelden?

De contributie voor de peutergym is € 12,50 per kwartaal. Aanmelden is niet nodig, u komt gewoon naar de gymzaal. De eerste les is geheel gratis en vrijblijvend!

Welke kleding dragen we?

Voor de peuters:

Makkelijk zittende kleding en gymschoenen of pantoffels

Voor de begeleiders:

In ieder geval gymschoenen of pantoffels

Waar en wanneer is het?

Iedere vrijdagochtend van 09.30 tot 10.15 in de gymzaal aan de Troyeweg in Borssele.

Daarom is het zo belangrijk:

Vanaf de jongste leeftijd zijn de activiteiten van je peuter erop gericht de zintuigen te stimuleren en de motorische en emotionele vaardigheden en het waarnemingsvermogen te ontwikkelen. Peutergym helpt hierbij. Klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen: alles wat je peuter thuis niet kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal.

We spreken met Marian Schijf over peutergym. Marian is adviseur sport en bewegen en sportdocent. Ze verzorgt al 30 jaar bewegingslessen voor jong en oud. Naast haar specialisme in lesgeven aan allerlei leeftijdsgroepen verzorgt zij advies en coaching op sportgebied. Daarnaast is zij innovator en organisator van diverse projecten binnen verenigingen en gemeenten.

Bewegingservaring
Peutergym is bedoeld voor peuters van 1,5 tot 4 jaar, die samen met hun papa, mama, opa of oma bewegingservaring willen opdoen met andere ouders en peuters in een grote ruimte.

Deze vorm van gymnastiek is alweer 15 jaar een onderdeel van het bewegingsonderwijs. Onderwijs dat erop gericht is zintuigen te stimuleren, emotionele vaardigheden en waarnemingsvermogen te ontwikkelen.

De behoefte aan deze vorm van bewegen is volgens Marian groot. “Een kind vindt het heerlijk om te springen, klimmen en klauteren. Helaas zijn onze huishoudens er niet op afgestemd dat een peuter thuis lekker op de bank kan springen. Bij ons in de gymzaal mag dat allemaal wel.”

Actieve peuter
Peutergym is duidelijk een aanvulling op het beweeggedrag. Een peuter vandaag de dag is vaak geen actieve peuter meer. Marian: “Een kind zit veel voor de televisie en beweegt mede hierdoor lichamelijk veel minder dan vroeger het geval was. Hij wordt ook snel in de auto gezet.”

“Bovendien leven we in een 24-uurs maatschappij. De peuter gaat in veel gevallen naar het kinderdagverblijf. Een ouder kan tegenwoordig niet altijd lekker met zijn kind bezig zijn. Toen mijn kinderen klein waren, ging ik bij mooi weer met ze naar het bos. Bladeren verzamelen. Dat was een andere tijd.”

Interactie belangrijk
“Een peuter is een peuter. Ik geef geen les, maar begeleid de ouder en peuter. De interactie tussen beiden is ook erg belangrijk.” Met toestellen en materialen bouwt Marian situaties op waarmee ze de peuter uitlokt om bepaalde bewegingen te maken.

“Ik zet bijvoorbeeld geen baantje op en zeg ‘ga maar koprollen’. Nee, als een peuter vindt dat hij op dat baantje kan en wil springen, dan doet hij dat.” Marian merkt verder op dat het van elkaar afkijken ook een belangrijk onderdeel is van de peutergym. “Wat doe ik? Wat doe jij? Kan ik het ook?”

Kruipen
“Ik gebruik alle materialen die in de gymzaal aanwezig zijn”, vervolgt Marian enthousiast haar verhaal. “Daarnaast heb ik diverse schommels waar de peuter op zijn buik in kan liggen, op kan staan of zitten. Ook beschik ik over diverse kruipmaterialen, omdat het kruipen heel erg belangrijk is voor de taalontwikkeling en de spierkracht van de peuter.”

“Soms maak ik ook zelf materialen. Zoals een groot doek met gaten van verschillende grootte waar de peuter een bal door kan gooien. Hij moet dan zelf bepalen welke bal hij door welk gat gooit. Uiteraard neus ik ook heel veel in speelgoedzaken.”

Warm rennen
De peuters komen om 9.00 uur. Marian : “Dan gaan we eerst met elkaar warm rennen. Of we doen oefeningen, zoals een spelletje of iets uitbeelden. Dit centrale begin duurt een minuut of tien. Daarna gaat de peuter ‘werken’, oftewel gaat hij zelf aan de slag met de materialen om hem heen.”

“Na een half uur volgt het ‘opruimmuziekje’. Hoort de peuter dit, dan weet hij dat de spullen opgeruimd moeten worden. We doen dan nog een spelletje en tot slot zingen we het liedje ‘Dag met je handje’, waar me het hele lichaam bij gebruiken.”

Resultaat
“Je ziet dat kinderen door de peutergym enorme grote sprongen maken in hun motoriek. Gaan ze naar de kleuterschool, dan hebben ze vaak een motorische voorsprong. Ze zijn vrijer in het bewegen en kunnen gemakkelijker coördineren. Het reactievermogen is ook vaak beter. Ze kennen eigenlijk al heel snel hun eigen lichaampje.”

Het zelfvertrouwen van de peuter, zo legt Marian uit, krijgt hierdoor een behoorlijke ‘boost’. Daarnaast is peutergym goed voor de taalontwikkeling en wordt door het stimuleren van de links/rechtsbeweging de harmonie in het lichaam van de peuter steeds mooier.

Waar en hoeveel
Peutergym is mogelijk bij met name gymnastiekverenigingen. De groepsgrootte varieert tussen de 10 en 22 peuters inclusief hun ouders of begeleiders. Bij Marian Schijf kost de peutergym 55 euro per half jaar. Dit komt neer op zo’n drie euro per les.

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/peutergym-goed-voor-de-motoriek