Geschiedenis

Opgericht in september 1968

 

Sport Vereniging Borssele is opgericht voor en door de bewoners van Borssele om de beoefening van verschillende sportactiviteiten mogelijk te maken. Het clubhuis “Troyehonk” is recentelijk opnieuw ingericht en de ideale pleisterplaats na een goede training.

In september 1968 zijn wij vanuit de Hervormde vrouwendienst, tegenwoordig de Protestantse vrouwendienst, begonnen met een grote groep damesgymnastiek, ongeveer 40 dames, onder leiding van mevrouw Balfoort in het dorpshuis op het Plein.

In het voorjaar van 1969 hadden we na veel zoeken een gymjuf gevonden, namelijk Digna Traas uit Heinkenszand en die is toen, eveneens in het dorpshuis, gestart met de jeugd. In 1970 kregen we, evenals al de andere kernen van de Gemeente Borsele, een gymzaaltje, dit stond toen echter nog aan die zijde van het parkeerterrein waar nu de paardenstal is. Met wandelen zijn we in 1971 begonnen, althans de eerste avondvierdaagse.  We gingen echter al wel met een grote groep jeugd wandelen.  De eerste Borsseletocht was in 1972 met heel veel wandelaars, zo rond de 700 personen, ze kwamen met bussen vol naar Borssele, zelfs uit Friesland! Wij wisten als bestuurtje niet wat ons overkwam maar gelukkig kwamen er enkele mensen helpen met het inschrijven. Op onze eerste medaille stond een afbeelding van de kerncentrale.  De eerste jaren deden we dit vanuit het dorpshuis omdat we toen nog geen eigen clubgebouw hadden.

In deze beginjaren zijn we zelf gestart met zo’n 70 wandelaars en gingen ook uit wandelen, geheel gehuld in ons eigen clubtenue: rode broek en wit shirt. Onze eerste uitwandeltocht was naar Kruiningen op Hemelvaartsdag in 1971. We gingen met een bus, de chauffeurs reden dat dan gratis. Wat we voor de bus moesten betalen weet ik niet meer.

In de jaren daarna werd er onder anderen met badminton en nog later met tafeltennis begonnen, badminton is zelfs twee keer gestart. Tafeltennis heeft  zeker 5 jaar geduurd en is toen gestopt omdat de mensen die de leiding daarover hadden naar Goes verhuisden.

In de jaren negentig kreeg iedere kern van de gemeente Borsele één tennisbaan. De toenmalige voorzitter dacht dat wij, omdat er zich aardig wat tennisleden aanmeldden, wel een tweede baan van onszelf erbij konden aanleggen, deze is echter nu nog steeds niet helemaal afbetaald. Tijdens de aanleg van de tennisbanen, te weten in 1993, kregen we na veel zwoegen van vrijwilligers ook een eigen clubgebouw. De toenmalige secretaris bedacht de naam Het Troyehonk. In 1995 zijn wij (Saar Moerdijk en ik) bij mij thuis, ik had toen geen winkeltje meer, begonnen met het maken van  kerststukjes. In de eerste jaren verkochten we ze aan de deur. Uit die tijd stamt ook de oliebollenactie in november, dit allemaal om de kas te spekken. Eveneens starten we in die tijd met de jaarmarkt, wat nu tot een aardig evenement is uitgegroeid.

We zijn nu zo’n 43 jaar later en het blijft halen en brengen, en nu ik zo terugkijk komt er toch een beetje nostalgie van diegene die in 1968 zei: “laten we hier eens proberen om een gymnastiekvereniging op te richten”.

Adrie Schipper

 

 

Op 30 april 2011 ontvingen Adrie Schipper en Jan Moerdijk uit handen van burgemeester Gelok van de Gemeente Borsele een lintje voor hun inzet voor onze vereniging!