Een leuke gymles voor ouder en kind waar alle vormen van bewegen in voorkomen. Een les waarbij je als ouder samen met je kind plezier gaat beleven in bewegen.
Waarom?
Voor elk kind is bewegen belangrijk. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!
Voor wie?
Peuters van 1 ½ jaar tot 4 jaar onder begeleiding van een volwassene. Uiteraard mag dit ook door bijvoorbeeld oma of opa worden gedaan.
Wat doen we?
Een combinatie van klimmen, klauteren, zwaaien, hangen, rollen, duikelen, balanceren enzovoorts. Zo verbetert de motoriek, de kinderen leren samen iets doen, naar anderen kijken maar ook zelf iets uit te voeren. Elk kind op zijn of haar eigen manier en op het eigen tempo en niveau.
Wat kost het en hoe aanmelden?
De contributie voor de peutergym is € 12,50 per kwartaal. Aanmelden is niet nodig, u komt gewoon naar de gymzaal. De eerste les is geheel gratis en vrijblijvend!
Welke kleding dragen we?
Voor de peuters:
Makkelijk zittende kleding en gymschoenen of pantoffels
Voor de begeleiders:
In ieder geval gymschoenen of pantoffels
Waar en wanneer is het?
Iedere vrijdagochtend van 09.30 tot 10.15 in de gymzaal aan de Troyeweg in Borssele.
Daarom is het zo belangrijk:
Vanaf de jongste leeftijd zijn de activiteiten van je peuter erop gericht de zintuigen te stimuleren en de motorische en emotionele vaardigheden en het waarnemingsvermogen te ontwikkelen. Peutergym helpt hierbij. Klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen: alles wat je peuter thuis niet kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal.
We spreken met Marian Schijf over peutergym. Marian is adviseur sport en bewegen en sportdocent. Ze verzorgt al 30 jaar bewegingslessen voor jong en oud. Naast haar specialisme in lesgeven aan allerlei leeftijdsgroepen verzorgt zij advies en coaching op sportgebied. Daarnaast is zij innovator en organisator van diverse projecten binnen verenigingen en gemeenten. Bewegingservaring Deze vorm van gymnastiek is alweer 15 jaar een onderdeel van het bewegingsonderwijs. Onderwijs dat erop gericht is zintuigen te stimuleren, emotionele vaardigheden en waarnemingsvermogen te ontwikkelen. De behoefte aan deze vorm van bewegen is volgens Marian groot. “Een kind vindt het heerlijk om te springen, klimmen en klauteren. Helaas zijn onze huishoudens er niet op afgestemd dat een peuter thuis lekker op de bank kan springen. Bij ons in de gymzaal mag dat allemaal wel.” Actieve peuter “Bovendien leven we in een 24-uurs maatschappij. De peuter gaat in veel gevallen naar het kinderdagverblijf. Een ouder kan tegenwoordig niet altijd lekker met zijn kind bezig zijn. Toen mijn kinderen klein waren, ging ik bij mooi weer met ze naar het bos. Bladeren verzamelen. Dat was een andere tijd.” Interactie belangrijk “Ik zet bijvoorbeeld geen baantje op en zeg ‘ga maar koprollen’. Nee, als een peuter vindt dat hij op dat baantje kan en wil springen, dan doet hij dat.” Marian merkt verder op dat het van elkaar afkijken ook een belangrijk onderdeel is van de peutergym. “Wat doe ik? Wat doe jij? Kan ik het ook?” Kruipen “Soms maak ik ook zelf materialen. Zoals een groot doek met gaten van verschillende grootte waar de peuter een bal door kan gooien. Hij moet dan zelf bepalen welke bal hij door welk gat gooit. Uiteraard neus ik ook heel veel in speelgoedzaken.” Warm rennen “Na een half uur volgt het ‘opruimmuziekje’. Hoort de peuter dit, dan weet hij dat de spullen opgeruimd moeten worden. We doen dan nog een spelletje en tot slot zingen we het liedje ‘Dag met je handje’, waar me het hele lichaam bij gebruiken.” Resultaat Het zelfvertrouwen van de peuter, zo legt Marian uit, krijgt hierdoor een behoorlijke ‘boost’. Daarnaast is peutergym goed voor de taalontwikkeling en wordt door het stimuleren van de links/rechtsbeweging de harmonie in het lichaam van de peuter steeds mooier. Waar en hoeveel |
Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/peutergym-goed-voor-de-motoriek